Geschiedenis

Het Jeugdmuziekatelier Wielsbeke werd opgericht in 1966. Toen gingen de lessen door in de jongensschool van Wielsbeke.


JMA Wielsbeke heeft in de loop van die periode een hele evolutie en uitbreiding gekend. Om die reden mochten we enkele jaren geleden het “oud-chirolokaal” naast de school en de bovenverdieping van de kinderopvang rechttegenover de jongensschool gebruiken.

Sinds september 2006 zijn we gehuisvest in het voormalig klooster te Sint-Baafs-Vijve. Momenteel telt ons Jeugdmuziekatelier 300 leerlingen en 25 monitoren en tellen we in het totaal 450 cursussen.

Ons doel is kinderen vanaf het 2de leerjaar op een heel aangename en speelse manier, creatief en actief muziek aanleren.

De leerlingen volgen 4 jaar basiscursus notenleer en daarin krijgen ze zang, orff, blokfluit, theorie en sinds 2004 ook djembe. Er zijn 30 lesweken per jaar.

Samen musiceren, plezier beleven met muziek en al spelende veel bijleren is onze grootste troef.

Na 1 jaar basiscursus kunnen de kinderen starten met een instrument. De instrumenten die men momenteel kan volgen zijn: viool, altviool, cello, contrabas, gitaar, folkgitaar, elektrische gitaar, klarinet, saxofoon, dwarsfluit, fagot, piano, trompet, trombone, tuba, hoorn, drum, slagwerk, hobo, alle soorten blokfluit, zang en dit programma kan uitgebreid worden op vraag van de leden.

In 2003 zijn we gestart met notenleer voor volwassenen.

De volwassenen kunnen onmiddellijk in het eerste jaar starten met een instrument. We merken dat ook veel volwassenen de laatste jaren de stap zetten en in hun vrije tijd een muziekinstrument willen leren bespelen.

In 1998 werd het samenspel opgericht. We startten met 3 leden. Momenteel tellen we er 65. De bedoeling van het samenspel is leren samen spelen met verschillende instrumenten, wat niet altijd evident is.

In groep spelen betekent ook rekening houden met de anderen. De jongeren onder ons worden meegetrokken door meer gevorderde leden. We leren dus voortdurend van elkaar.

Een derde heel belangrijk aspect is vriendschap. Door iedere week samen te repeteren ontstaat er een hechte vriendschapsband. Dit voel je heel goed tijdens de concerten. We spelen met elkaar en nemen verantwoordelijkheid voor elkaar. Spelen met een halve groep is onmogelijk.

De concertreis naar Spanje, in 2004, maakte die vriendschapsband nog sterker. De leden moesten veel geld inzamelen om de reis voor iedereen mogelijk te maken. Iedereen was razend enthousiast en er kwamen enorm veel voorstellen om de kostprijs te drukken: autowas, verzorgen van een receptie, spaghetti-avond, enz.

De volgende uitdaging, na de reis, was een kennismaking met een groot dirigent. Het Samenspel van JMA speelde werken van en gedirigeerd door Jan Van Der Roost! Een unieke ervaring!

In juli 2006 maakte het samenspel een tweede concertreis. Deze keer naar Chiavenna in Italië. Het samenspel speelde er 5 concerten o.a. in het welbekende Maloja Palace.

Donderdag 24 augustus 2006 kregen we nieuwe lokalen toegewezen. Onze nieuwe huisvesting, het oud klooster van Sint-Baafs-Vijve, is gelegen in de Rijksweg 35 te Sint-Baafs-Vijve. Ondertussen zijn deze lokalen onze thuishaven geworden en een begrip in de regio.

In schooljaar 2007-2008 vierden we uitgebreid het 10-jarig bestaan van het Samenspel met een viertal concerten waaronder een Play-in met Piet Swerts en een derde concertreis naar Oostenrijk Öetz waar we een 3-tal optredens verzorgden.

2008-2009 wordt een jaar waar we aandacht hebben voor het samen musiceren zowel voor kinderen als volwassenen en dit voor blaasinstrumenten, strijkers en ook vocaal.

1 september 2009 fusioneerden JMA Wielsbeke en JMA Orff Ooigem.